Murata Electronicsin aulan yllä roikkuu toimitilasisustuksella toteutetettuja timantinmuotoisia akustiikkalevyjä, joista kahdessa on myös valaistus.

– Olen työskennellyt Murata Electronicsilla vuodesta 2012 ja olen siitä saakka halunnut tehdä toimitilojemme aulalle jotain, toimistopäällikkö Päivi Takala naurahtaa.

Toimitilasisustuksella oli aulassa sijaa monestakin syystä, eikä vähiten siksi että tila oli ollut saman näköinen vuodesta 1998 saakka. Toteuttajaa ei tarvinnut etsiä kaukaa, sillä kyseessä ei ollut Muratan ja Hansaprintin ensimmäinen yhteistyö.

– Meillä oli ollut useamman vuoden ajan ajatuksena toteuttaa showroom, joka esittelisi yrityksemme historiaa ja nykypäivää sekä tuotteitamme ja niiden toimintaa, Takala valottaa.

– Hansaprintillä myyntipäällikkönä toimiva Mikkis Salminen sattui soittamaan sopivaan aikaan vuoden 2021 syksyllä. Ihmettelin aluksi, kuinka painotalo voisi asiassa auttaa, mutta Mikkis kertoi mitä kaikkea he voisivat toimittaa ja toteuttaa. Kun esiin tuli Hansaprintiin yhdistynyt Arazzo, joka oli minulle entisen työni kautta tuttu, alkoivat kellot soida. Niinpä tapasimme Mikkiksen kanssa ja käynnistimme toteutuksen.

Toimitilasisustuksella ilmeen mukainen ensivaikutelma

Muratan vastaanoton taustaseinään on sijoitettu yrityksen valaistu nimilogo.

Takala kertoo, että vuoden 2022 aikana valmistuneeseen showroomiin oltiin siinä määrin tyytyväisiä, että yhteistyötä oli luontevaa jatkaa aulan pariin jo kuluvan vuoden alussa. Ilmeen lisäksi tilassa haluttiin kohentaa sen toiminnallisia ominaisuuksia.

– Aulan työpiste ja tiski sijaitsivat vähän hassusti tulijoihin nähden. Lisäksi tilassa oli haastetta kaikumisen ja valaistuksen kanssa. Työergonomiasta ei suoraan sanottuna ollut tietoakaan. Halusin, että palvelutiski sijoitettaisiin ovelle päin ja asiakaspalvelijoiden työskentelyolosuhteita parannettaisiin, Takala kertoo.

– Visuaalisesti tavoittelimme ilmeen kirkastusta, jossa tilat alkaisivat loistaa ja aloittaisivat sen ilmeen, joka showroomissa jatkuu. Halusimme fiiliksen siitä, että tulija on saapumassa moderniin teknologiayritykseen.

Koska tila oli Salmiselle sekä Hansaprintillä suunnittelijana toimivalle Martin Nystenille tuttu, liikkeelle päästiin sujuvasti. Aulassa otettiin lähtökohdaksi vanhan purkaminen ja uuden toteuttaminen.

– Siihen oli erinomaiset lähtökohdat. Tilasta sekä sen rakenteista ja pinnoista oli pidetty hyvää huolta. Luonnostelin paikan päällä ratkaisua ja asiakas oli jo tähän ensimmäiseen luonnokseen tyytyväinen.

Edelläkävijät tietotekniikassa ja toimitilasisustuksessa

Nysten kertoo, että toiminnallisten haasteiden ohella korkea ja suurilla ikkunoilla varustettu aula ei päässyt oikeuksiinsa visuaalisesti. Lasi-, kivi- ja metallipinnat kaipasivat rinnalleen lämpöä. Suunnittelija löysikin työhönsä saman tien punaisen langan ja mallinnos kelpuutettiin käytännössä sellaisenaan.

– Muratan juuret ovat Japanissa ja Suomessa, mitä toimme toteutuksessa esiin koivuvanerin ja kirsikankukkatapetin yhteispelillä. Vastaanottotiskissä tulija toivotetaan tervetulleeksi sekä suomeksi että japaniksi.

Nysten ja Salminen inspiroituivat Muratan asenteesta ja Innovator in Electronics -sloganista.

– Murata haluaa olla elektroniikassa edelläkävijä, joten myös toimitilasisustuksella oli luontevaa tavoitella ratkaisuja, joita alalla ei juurikaan käytetä. Nyt aulassa ei ole oikeastaan mitään valmiita kalusteratkaisuja, vaan kaikki on toteutettu mittatilaustyönä. Eräs esimerkki on timanttikuvio, jonka kaiversimme puulevyihin. Se oli spesiaalijuttu Murataa varten ja aika harvinainen meillekin tässä mittakaavassa, Salminen paljastaa.

– Timantti on tilassa muutenkin toistuva elementti. Sijoitimme muotoon leikattuja akustiikkalevyjä riippumaan katosta ja asensimme niihin saman muotoiset valaisimet. Tällaista ratkaisua en ole nähnyt markkinoilla. Valaisimia ja akustiikkaelementtejä asennettiin myös toisistaan irrallaan, Nysten jatkaa.

Ideanikkarit asialla

Muratan aulassa on korkeaa tilaa ja lasiseinää, jonka vastapainoksi on toimitilasisustuksella tuotu akustiikkalevyjä ja vaneripintaa.

Koska toteuttajilleen Muratan aulaprojektin lähtökohta oli luoda jotain sellaista, mitä ei ole koskaan tehty, riitti projektissa pohdittavaa. Kaksikolle kyse ei kuitenkaan ollut hankaluuksista, vaan itsensä haastamisesta niin suunnittelussa kuin toteutuksessa. Avainasemaan nousi hyvä yhteistyö.

– Kun minä vastaan suunnittelusta, Mikkiksellä on iso vastuu siitä, miten suunnitellut asiat voidaan toteuttaa. Esimerkkinä sellaisten kiinnikkeiden etsiminen, joilla valaisimien upotus akustiikkaan onnistui. Emme vain toteuttaneet ratkaisua jotenkin, vaan teimme lukuisia testejä ja malleja pohtien kaiken aikaa sitä, miten lopputuotteet olisivat yhtä aikaa sekä toimivia että näyttäviä. Minulla katosi kyllä täysin ajatus siitä, että ollaan tekemässä töitä, niin miellyttävää tekeminen oli.

– Meillä on Martinin kanssa yhteistä työhistoriaa yli 10 vuotta ja olemme löytäneet hyvän yhteisen sävelen. Tälläkin kertaa jokainen haaste päihitettiin ja meinasipa suunnittelu lähteä laukallekin, Salminen nauraa.

Kaksikko toteaa, että hyvät lähtökohdat mahdollistivat suuren ja näyttävän muutoksen kustannustehokkaasti – jopa tilanteessa, jossa yritykset pohtivat panostuksiaan ja rakentamista laitetaan paljon jäihin.

– Meiltä saa hienoja muutoksia suunnittelusta loppuasennukseen. Muratalta tulikin palautetta, että on kiva kävellä ohi ja todeta, miten asiat etenevät ilman että niille tarvitsee itse tehdä mitään. Asiakkaalta ei juurikaan tullut haastamista, vaan iloksemme onnistuimme ylittämään odotukset.

Muratan toimitilasisustuksella jatkoa näkyvissä

Vaikuttavan lopputuloksen ohella Päivi Takala kiittelee erityisesti projektin nopeutta. Aulauudistuksesta alettiin keskustella keväällä ja syksyn tullen kaikki oli valmista. Hän pitää Hansaprintin toiminnan sujuvuudesta ja asiakkaan kohtaamisesta.

– Suunnittelussa napattiin todella hyvin kiinni siitä, mitä kaipasimme. Kaikki oli mietitty ja graafisen ilmeen ohjeistusta noudatettu jopa sellaisia yksityiskohtia myöten kuin lookiimme istuvat hissi- ja wc-opasteet.

– Minua miellyttää se, kuinka hyvin Hansaprintillä kuunnellaan asiakasta, mutta ei jäädä asioihin jumiin, vaan esitetään luovasti omiakin ehdotuksia. Yhteydenotot otetaan aina vakavasti ja kaikki hoidetaan heti kuntoon. Olen ihan hirveän tyytyväinen, Takala painottaa.

Takalan mukaan projektin onnistuminen kiteytyy erityisen hyvin erään Muratan oman insinöörin kommenttiin: ”Aulasta tuli hieno, ja nythän se näyttää siltä, että tulee teknologiayritykseen”.

– Paljon muutakin hyvää palautetta on toki tullut ja etenkin vastaanottohenkilökunta on ilahtunut siitä, kuinka miellyttävää heidän on nyt työskennellä ja keskustella asiakkaan kanssa. Itse asiassa arvelen, että hansalaisia on positiivisessa mielessä jopa hieman nolottanut kulkea projektin valmistuttua tiloissamme, kun jokainen vastaantulija kehuu, Takala nauraa.

Yhteistyölle on jälleen näköpiirissä jatkoa ja osin sitä on jo käynnistetty.

– Showroomia jatkokehitetään siten, että se tuo yhä paremmin esiin talossa tehtyjä innovaatioita ja omia patenttejamme. Lisäksi toteutamme samalla ilmeellä vieraskäytävän, jolta pääsee kurkistamaan tuotantotiloihimme, Päivi Takala iloitsee

 

Inspiraatiota tilasuunnitteluun löydät myös sosiaalisen median kanavistamme:
Löydät meidät LinkedInistä
Hansaprint Instagramissa
Olemme Facebookissa