Rappukäytävää elävöittää vanerilevylle tulostettu taideteos.

Kun Rakennusliike Lapti halusi elävöittää neljän Turkuun rakentamansa uuden asuinkerrostalon porraskäytäviä taiteella, löivät SAV Taidekollektiivi ja Hansaprint hynttyyt yhteen. Lopputuloksena syntyi rakennusten nimiin kauniisti sointuva vaneriteoskokonaisuus, jonka Print&Media-lehti nosti Vuoden parhaat printit 2022 -erikoisnumeroonsa.

– Herttuankulman kohteiden rappukäytävien viihtyisyyden osalta ei ollut etukäteen erityistä taidevaatimusta, mutta halusimme panostaa siihen siitä huolimatta. Niinpä päätimme esittää rakennuslupamenettelyssä rappukäytäviin ripauksen kodinomaisuutta ja kiinnostavuutta tuovia taideseiniä, Laptin rakennuttajapäällikkö Ville Raitanen kertoo.

Laptilla oli kokemusta Hansaprintin osaamisesta, sillä rakennusliike oli aiemmin hyödyntänyt Hansaprintiin fuusioituneen Arazzon tulostuspalveluita muotoon leikatuille alumiinikomposiittilevyille.

– Herttuankulman tapauksessa lähestyin ensin SAV-kollektiivia ja hekin suosittelivat printtipalveluiden tuottajaksi Hansaprintiä, Raitanen toteaa.

– Teosten osalta koimme, että olisi mukava, jos aiheet liittyisivät jollakin tavoin rakennuksiin ja niiden ympäristöön. Halusimme myös, että kyseessä olisi oikeaa taidetta esimerkiksi julisteiden sijaan. Sen enempää emme halunneet ottaa kantaa, vaan pikemminkin antaa toteuttajille vapaat kädet.

Vanerilevylle tulostettua taidetta

Taiteen suurkuvatulostus onnistuu monenlaisille materiaaleille

SAV Taidekollektiivin nimi juontaa juurensa vuoteen 2013, kun Street Art Vantaa sai alkunsa ensimmäisestä katutaidetyöpajastaan eräässä alikulkutunnelissa.

– Teemme Vantaalla intohimolla konsepti- ja kaupunginosasuunnittelua, mutta toteutamme tilaustöitä myös muualla Suomessa. Toimintamme on ollut melko ulkopainotteista ja näin ollen keskittynyt kesään, mutta monenlaisten kiinnostavien hankkeiden ansiosta olemme jo muutaman vuoden ajan voineet toteuttaa sitä päivätyöksemme, SAV Taidekollektiivissa toimiva Jesse Pasanen kertoo.

Sellaisiin lukeutuu myös Herttuankulman asuinrakennusten taideprojekti, joka sai alkusysäyksensä tammikuussa 2022 ja eteni vaiheittain saman vuoden kevään ja syksyn aikana.

– Aioimme aluksi käyttää teosten pohjana alumiinikomposiittia, mutta Hansaprintin avulla löytyi tulostamiseen soveltuva koivuvanerilaatu, johon lopulta päädyimme.

Hansaprintin valikoimassa on tulostus vanerilevylle.

 

Ideat muotoutuvat

Laptin tiedustelu koski ensin kahta rakennusta, mutta laajeni lopulta siten, että taidetta tuli toteutettavaksi neljän kerrostalon kaikkiin rappuihin.

– Siitä syntyi helposti idea, että jokainen projektissa taidetta tekevä kollektiivimme jäsen toteuttaa oman talonsa ja yksi tehdään yhdessä. Aiheet hahmottuivat luontevasti esimerkiksi musiikillisen teeman ympärille, sillä Herttuankulman rakennukset ovat saaneet nimensä keskiaikaisista soittimista.

Vanerilevylle voi tulostaa taidetta.

Vaikka kyseessä olikin kollektiivinen toteutus, vastuuta jaettiin myös yhteisissä teoksissa.
– Essi Ruuskanen pyöritteli eniten väripalettia ja teki kuviot, ja Maikki Rantala loi soittajat. Jenni Väisänen puolestaan on tuotantomme kivijalka ja toimi tämänkin projektin tuottajana.

Omaa lähestymistapaansa Herttuankulmassa Pasanen kuvaa typografiseksi.

– Sovitin kerrosten numeroita ja rappujen kirjaimia ympäristöön ja tunnelmaan. Oman työni parissa sain lisäksi ajatuksen siitä, että voisin tehdä pohjat myös yhteisiin teoksiin. Hain inspiraatiota maailman eri konserttisaleista ja poimin niistä ideoita.

– Oli kiva, kun sai toteuttaa omaansa mutta myös pallotella ajatuksia muiden kanssa. Meillä kaikilla oli mukavat prosessit siinä, miten päädyimme lopputuloksiin. Minulla on koko tiimin puolesta erittäin onnistunut fiilis, johon Print&Media -lehden nosto on tuonut lisätunnustuksen tuntua.

Rappukäytävän sisustus numeroilla leikittelevällä taiteella.

Mutkan kautta maaliin – printti avaa monipuoliset mahdollisuudet taiteelle

Teosten toteutuksessa törmättiin aluksi ongelmiin, sillä paloturvallisuussäädösten vuoksi vaneria ei saanut sijoittaa sellaisenaan rappukäytäviin. Pasanen kertoo, että ratkaisua tavoiteltiin ensin levyjen lakkaamisella paloturvalliseksi, mikä kuitenkin aiheutti uuden haasteen, Pasanen paljastaa.

– Testipaloissa lakka haalisti värit pahasti, eikä lopputulos olisi toiminut suunnitellusti. Hansaprintillä kuitenkin keksittiin, että palosuojaus voitaisiin toteuttaa ensin puhtaalle vanerille ja tulostaa taide sen jälkeen pintaan. Lopputulos toimi hienosti ja täytti edelleen paloturvallisuusmääräykset täysin.

Pasanen innostui erityisesti Hansaprintin tulostustekniikan mahdollistamasta värien läpäisystä taustaan nähden.

– Oma taidekatseeni on aika kerroksellista, joten menetelmä tuki hienosti sitä, kuinka suunnittelussa oli mahdollista kikkailla.

– Valkoisen painovärin lisäksi tehtiin erillinen vektoritiedosto leikkuurajoista. Kaikki painotiedostot löytyvät sellaisinaan, mikäli toteutusta on jatkossa tarve demonstroida, Pasanen toteaa.

Vanerilevylle toteutettu suurkuvatuloste rappukäytävässä.

Printti vakuutti laadullaan

SAV-kollektiivissa ollaan Pasasen mukaan erittäin tyytyväisiä yhteistyöhön Hansaprintin kanssa.

– Erityisesti minä ja Maikki olemme graafisina suunnittelijoina tottuneet tekemään valmista jälkeä. Silti minulla on sellainen kokemus, että kun tehdään painotuotteita, niin yleensä aina jokin pikkujuttu menee pieleen. Sitä luulee, että kaikki on kunnossa ja sitten tuleekin jotain odottamatonta eteen. Hansaprintin kanssa ei ollut mitään sellaista.

– Saimme kiitettävästi näytepaloja tarkastettavaksi, aineiston toimitukset sujuivat ongelmitta ja ylipäätään kaikki meni sujuvasti. Olemme todella ilahtuneita lakka- ja painolaadusta ja tyytyväisiä hyvin toimineeseen prosessiin – ihan 5/5-kokemus.

Pasanen kertoo SAV Taidekollektiivin ehdottomasti suosittelevan Hansaprintiä, mutta toteaa asian olevan eniten asiakkaista kiinni. Laptilla ollaan samoilla linjoilla.

– Taidetoteutukset ovat aina vähän tapauskohtaisia päätöksiä, ja rakentamisessa pyritään vakioituihin ratkaisuihin, mutta Hansaprintistä voi kyllä antaa hyvät suositukset, Ville Raitanen tuumii.

Laptille projektissa korostui tehokkuus ja sujuvuus.

– Käytävät viimeistellään rakentamisen loppuvaiheessa, ja niissä on silloin paljon tekeillä, joten meille on tärkeää, että taiteen asennusvaihe ei vie paljon aikaa. SAV-kollektiivin ja Hansaprintin ansiosta saimme valmiit tuotteet, joten roolimme oli helppo: ei tarvinnut kuin antaa lähtötehtävä ja tarkempia tietoja asennuspaikoista sekä sopia asennuksesta ja lopuksi kiitellä hienosta jäljestä.

– Olemme erittäin tyytyväisiä niin taiteeseen kuin tulostukseen, Raitanen kiteyttää.

Suurkuvatulostus onnistuu muotoon leikatulle vanerille.

 

Aiheeseen liittyen

Villi viidakko, sykkivä kaupunki vai rauhallinen merenranta?
Kuljeta yhtenäistä tunnelmaa toimiston halki tai tuo jokaiseen tilaan oma persoonallinen säväys. Nyt voit luoda toimistoosi haluamasi fiiliksen helposti kustomoiduilla tapeteilla. Hansaprint toteuttaa kaikki toiveesi toimiston viihtyvyyden luomiseksi.

Mestarillisia sisustusratkaisuja
Hansaprint sai kunnian osallistua perinteikkääseen Rakennusmestarien taloon avatun Hotel Mestarintoteutukseen tarjoamalla sisustusratkaisujen osaamistaan yhteistyössä sisustustoimiston kanssa.

Kuinka toteuttaa näyttävät toimitilat vaivattomasti ja kustannustehokkaasti?
Monessa yrityksessä uudet toimitilat täytyy saada käyttöön pikaisella aikataululla, eikä niiden ilmeeseen välttämättä ehditä panostaa. Samalla ehostuksessa voi huolettaa tilojen käytön häiriintyminen ja kallis hintalappu. Hansaprint vastaa molempiin murheisiin älykkäillä ratkaisuilla.

Hansaprintiltä ammattimaiset palvelut visuaaliseen suunnitteluun

HansaInterior
Uuden palvelumme kautta pystyt ketterästi tekemään kevyitä visuaalisia ja akustisia tilamuutoksia, joilla lisätään viihtyvyyttä ja toiminnallisuutta tiloihin. Printatut akustiset elementit tuovat näyttävyyttä ja hillitsevät häiritseviä ääniä.

Visuaalinen kommunikointi
Oli kyseessä myymälämarkkinointi, tuotelanseeraus, ilmeen uudistaminen tai toimiston tuunaus, löydät ratkaisun Hansaprintin suurkuvatuotannon palveluista. Tarjoamme tehokasta ja vaivatonta kokonaispalvelua. Asiantuntemuksemme on käytössäsi aina konseptisuunnittelusta materiaalien valintaan, tuotantoon ja asennukseen.

Inspiraatiota visuaalisiin toteutuksiin löydät myös sosiaalisen median kanavistamme:
Löydät meidät LinkedInistä
Hansaprint Instagramissa
Olemme Facebookissa